събота, 21 ноември 2009 г.

Телешко печено на фурна













Продукти :
Един къс - 1кг. обезкостено телешко (изберете къс месо в който да има мазнини)
Зехтин
8 скилидки чесън
Сол и  черен пипер
Имате нужда от термометър за месо 
Приготвяне : 
1. Извадете телешкото от хладилника и го осолете и подправете с черният пипер. 
2. С остър нож направете 8 малки разреза в телешко месо и поставете във всеки разрез по скилидка чесън.

3. Вземете една супена лъжица и намажете обилно телешкото със зехтин от всички страни.
4.Оставете да отлежи 1 час на стайна температура.
5. Поставете печено в тава за печене, като се стремите по-мазната част от месото да е отгоре така, че по време на печенето месото да се къпе в разтопената мазнина. 
6. Печете във предварително загрята фурна на 190°С в продължение на половин час, след което намалете температурата на 100°С и продължете печенето само с долни нагреватели още 2 – 2 1/2 часа. 

Когато печено започне да пуска сокове си и получи златистокафява коричка от външната страна, проверете вътрешната температурата с термометър за  месо. 
Извадете от фурната, когато вътрешната температура на печеното достигне 60°С. 
След като го извадите, завиите тавичката с алуминиево фолио и го оставете за 15 мин. преди да сервирате. 
Може да се сервира с различни гарнитури в зависимост от сезона.
Препоръчително е да се консумира с червено вино.




2 коментара:

  1. Мисля, че и без термометър става за около два часа.

    ОтговорИзтриване
  2. Масълце, вместо зехтин. Става още по-вкусно. Бон апети !

    ОтговорИзтриване